Jul 4, 2011

Balik Kampung story

Ini cerita hari Sabtu
sekian lama tak balik kampung N9..
depan rumah ada pokok durian..dulu tak ada buah..sekarang buah da besar giler..
tunggu durian nak gugur je..
bila parking bawah pokok durian..mesti kene halau dengan paklong..
takut durian gugur and then jatuh atas kereta tak ke sia-sia je kan..

Dulu bukak pintu dapur nampak pokok-pokok kosOng je..
tapi sekarang bukak je nampak jering terjuntai depan pintu..
buat sambal jering pon sodap ni..memang banyak giler wa cakap kat lu..

nampak tak pokok jering tuh?aku sangat teruja taw

nampak sangat bertapa lama dah aku ni tak balik kampung padahal dokat bonar kampung den ngan KL ni..ish-ish..

pasal telor itik pulak..
ha mai pakat ramai-ramai lau sape nak makan telur itik..boleh la order kat den yo..hehe
jiran sebelah kat kampung aku tu bela itik bapak la banyak..
telor itik pun melambak-lambak..dapat itik sekor wat pangang pun sodap ni..
kali ni ak hanya dapat buat telor dadar dari telur itik..(1st time)
and adalah first time aku tengok telur itik..selalunye aku makan telor masin je..huhu

telur itik ni..kuning die lagi bosau dari telur ayam and sangat likat ye..
sodap yop ..

Seterusnya..kepada aktiviti utama adalah..penyembelihan lombu..hoyeekk..
kat kampung aku ni banyak tol binatang peliharaan..salah satunye lombu..
oleh kerana kenduri aqiqah untuk anak kazen aku ni...seekor lembu adalah berjaya di tumbangkan...

see..lembu ni sangat ganas ok..sampaikan tiang nak ikat lembu tuh boleh patah..naseb baik tak masuk dalam kolam dan naseb baik tenaga kerja orang muda ramai..huhu..

after proses melapah setel..teros gegas-gegas bawak daging ke Seremban untuk buat Sup gearbox malam itu..nyum.nyum..continue..>>

2 comments:

lienahamdan said...

hoi, cemburu!

nur diana rozali said...

wahh..nyum2
dap x tlur itik wat dadar?